Werkdruk: wat doe je eraan?

15 jun
werkdruk, stress

Vanuit de survey van Energy Finder bleek dat nog een groot deel van werkend Nederland werkdruk ervaart.

Bij de een komt dat door de combinatie van thuiswerken en het huishouden runnen, bij de ander komt dat door de toename van werk. Nu de kinderen (grotendeels) weer naar school gaan, betekent dat mogelijk een afname van de druk.
De vraag is alleen, vond je deze situatie van thuiswerken prettig of juist niet.
Wat leverde minder druk op en wat meer? Welke zaken hebben echt jou aandacht nodig en welke zaken kunnen misschien wel (even) blijven liggen.

Het geheugensteuntje wat mij altijd helpt hierbij is de matrix van Steven Covey.
In deze matrix maakt hij een verschil tussen wel/niet belangrijk en wel/niet urgent.

Om niet teveel in het derde en vierde kwadrant je tijd te verdoen, heb ik een paar tips die je hierbij kunnen helpen:

  1. maak aan het begin van de week een planning van wat je zeker af wilt krijgen deze week en streep dit ook af als je dit gedaan hebt.
  2. plan blokken in van maximaal een uur waarin je je email verwerkt. Maak mappen voor wat even kan wachten, maar plan ook tijd in om die map te bekijken. Want anders vergeet je deze mails.
  3. plan blokken in voor taken die meer tijd en focus nodig hebben. Moet je bijvoorbeeld een stuk lezen wat je nu steeds uitstelt, plan hier tijd voor in je agenda in.
  4. ben je een ochtendmens plan dan de moeilijke taken s’ochtends in. Ben je meer een avondmens plan dit dan in op een moment dat jij op je best bent.
  5. plan ontwikkeltijd in. Ga sparren met een collega, lees blogs, lees een boek, doe een cursus. Als het jou maar helpt om weer scherp te krijgen wat je doet en waarom.
  6. mocht je toch iets niet af hebben wat je af wilt hebben, plan dan overwerktijd in en houd je ook aan die tijd en houd je ook aan die ene taak. (niets lastiger om toch niet je mail even te openen en voor je het weet ben je een uur verder met alleen je mailbox)
  7. als laatste: wees niet te streng voor jezelf, wees trots op wat je al wel af hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.